Ja hem fet el més important que és reservar el nostre vol en avioneta amb l’Escola de Vol La Serra, però en aquest moment ens comencen a assaltar els dubtes:

 • Si aquell dia fa molta calor, podré volar?
 • Amb pluja es pot volar?
 • I si fa molt núvol, nosaltres volem per sobre, o per sota?
 • Amb boira es pot arribar a volar?
 • Si fa molt vent, és perillós volar en avioneta?

Ja està! No et mengis més el cap i llegeix aquest article on aclarirem tots els teus dubtes!

 

 1. ELS NÚVOLS NO ENS AFECTEN

Una de les coses més importants a saber quan volarem per primera vegada en ultralleuger (ULM) és que MAI no volarem per sobre dels núvols. L’alçada màxima a la qual arribem és dels 300 metres i els núvols més baixos els solem trobar als 2.000 metres d’altitud. Per tant, si tenim un dia amb núvol, es pot volar igualment. És més, és recomanable fer-ho quan no tenim un dia radiant, perquè si tenim un dia esplèndit, els rajos de sol ens poden afectar a la visibilitat i agrairem que el cel estigui una mica tapat per contemplar més bé el que ens queda als peus.

 

 1. LA BOIRA ENS IMPEDEIX VOLAR

La condició meteorològica que afecta més als vols en avioneta és la boira. Aquesta situació meteorològica tan arrelada a les terres de ponent durant l’hivern fa que no puguem volar degut a que ens nega totalment la visibilitat.

Una de les diferències principals que tenim en quant als avions comercials és que nosaltres fem un vol visual i ells instrumental. És a dir, per a nosaltres la visibilitat és fonamental perquè necessitem referències visuals per saber per on anem. En canvi, en els avions comercials no és indispensable.

 

 1. LA PLUJA

La pluja ens pot afectar depenent de com sigui aquesta. Normalment, ens trobem davant dos tipus de pluja:

 • La tormenta: Quan parlem de tormenta ens referim a aquella pluja que va acompanyada de forts vents i amb pèrdua de visibilitat. Com ja hem dit abans, la pèrdua de visibilitat és el que més ens afecta i per tant, no és aconsellable volar. Tot i així, haurem de veure on es troba aquesta tormenta, ja que habitualment es troben molt localitzades en algun punt en concret i les podríem esquivar.

 

 • Pluja uniforme: A Lleida quan plou així diem que ‘plou sense ganes’. Parlem de quan trobem una pluja uniforme i dèbil, sense vent. Amb aquest tipus de pluja sí que podem volar, sempre que aquesta no afecti a la visibilitat.

 

 

 1. EL VENT

Si aquell dia fa molt vent, és recomanable no volar perquè és incòmode: l’avioneta es mou molt, sobretot durant l’enlairament i l’aterratge.

La part positiva que tenim a l’Escola de Vol La Serra és que ens trobem a la plana de Lleida. Aquesta situació geogràfica fa que tot el vent que ens arribi, gairebé mai, sigui turbulent; al contrari, els vents que ens arriben són laminars. El vent predominant a la nostra zona prové de l’oest del territori i habitualment, és un vent més calmat. Per aquesta raó, no solem tenir problemes amb el vent per sortir a volar.

 

· Quina és la millor època de l’any per a volar?

La resposta és clara, A L’HIVERN. Per molt que ens sembli el contrari la millor època per volar en ULM és en els mesos més freds, de l’octubre al febrer. Això sí, sempre i quan la boira i la llum del dia ens ho permetin. Amb el fred, l’ultralleuger es mou menys, l’atmòsfera és més densa i això ens ajuda amb l’aerodinàmica de l’avió.

Durant la resta de l’any, del març a l’octubre, és recomanable volar entre les 7 i les 10 del matí, degut a que són de les hores ‘més fredes’ i quan hi ha llum del sol. Més tard no es recomana volar perquè ja apareixen les corrents tèrmiques que poden desestabilitzar l’avioneta sense més repercussió que una mica de turbulències.

 

· Com puc saber si el dia del meu vol en avioneta podré volar?

Si has contractat o t’han regalat un vol en avioneta a l’Escola de Vol La Serra estàs de sort!

Sempre el dia abans de la teva reserva, ens ficarem en contacte amb tu per comentar si la situació meteorològica serà favorable i per assegurar que l’experiència es pugui dur a terme.

En el cas que no es pogués volar, sempre es traspassa el dia de la reserva a un altre amb acord de les dues parts, sense cap problema.

Vols en avioneta

Vols en avioneta

 

 

Encara et ronda alguna idea pel cap que ens vols preguntar?
606 45 30 01 – Jimmy Capell (Instructor de Vol)

 

INFORMACIÓ D’INTERÈS:

 • Els nens i les nenes poden gaudir d’aquesta experiència sempre i quan medeixin com a mínim 1,20 metres d’alçada.
 • Els 60 minuts de vol contemplen l’enlairament, el vol i l’aterratge de l’avioneta.
 • Si us atreviu, també us deixarem pilotar l’ultralleger durant 45 minuts aproximadament (ja veureu que és molt fàcil).
 • El PREU és de 150€ i inclou fotos que es faran durant el vol.
 • Comptem amb altres rutes (per Camarasa, Balaguer, Lleida, plana de Lleida…) de diferent durada i preu.
 • Regala experiències, regala una iniciació al vol amb avioneta! – Disponible el xec regal de l’Escola de Vol La Serra.